25 I5451 2022 07 21 134159 bnsn kopi kopi
Dronefoto! Guide til bedre dronebilder

Har du lyst til å ta dronebildene dine til et høyere nivå? Les videre for å ta med deg nyttige tips og triks.

Perspektiv, motiv og utsnitt.

Lærdom fra landskapsmalerne

De mest kjente landskapsmalerne brukte måneder og mer til for å male et så nøyaktig bilde som mulig over landskapet, det var med andre ord tidkrevende og ikke minst dyrt. For å male et godt bilde av landskapet krever det derfor gode forberedelser, en plan og en god dose med inspirasjon. Den gang da var det lite som ble overlatt til tilfeldighetene. Det krever selvsagt mye mindre tid å ta et bilde i dag, men vi kan likevel lære noe av de gamle landskapsmalerne. Med inspirasjon, litt research og en viss idé på hva du er ute etter å fange med dronen, kan du komme langt. Skal du for eksempel fotografere en bolig, så kan forskjellen på et ok og et bra bilde være at man fokuserer på å få frem området boligen befinner seg i, i tillegg til selve boligen. Ligger dronen for høyt, fanger den kanskje for mye tak og for lite horisont.

Skjermbilde 2021 05 07 111204

Fokus på Perspektiv, motiv og utsnitt//Bilde tatt av fotograf og droneoperatør Vegard T. Blakstad.

Skjermbilde 2021 05 07 111538

Fokus på å få med noe av området rundt boligen.

Lys og mørke.

Kanskje kan et bilde av motivet i skumringen gi den følelsen du er ute etter å skape?

Lys er elementært for å kunne ta gode bilder. Graden og vinkelen av lys har alt å si for hvordan motivet oppfattes i fotografiet.
Å planlegge å ta bilder etter hvor og når solen går ned, kan gi et mer interessant og spennende bilde enn hva det ville gjort når det er direkte sol. Når solen er lav kan den kaste lange skygger man kan bruke til å skape spennende motiver.

DJI 0019 768x575

Dette bildet hadde sett helt annerledes ut hadde det vært direkte sol.

Teknisk kjennskap.

Å fange det ønskede utsnittet krever god kjennskap til verktøyet.

Å manøvrere seg frem til riktig utsnitt, eller til å fange de rette øyeblikkene, krever god kjennskap til dronen. Bruk derfor tid på å bli kjent med dronen du flyr, det er essensielt å bli komfortabel med kontrollen og innstillingene. Et annet triks for å fange det rette utsnittet/øyeblikket, er å ta masse bilder. Har du et minnekort og batteri som tillater deg å gjøre det, ikke vær sparsom på billedtakingen. Har du en god bildebank, er det større sjanse for at du har klart å fange det rette øyeblikket.

AU2 A7574

En liten oppsummering

For å oppsummere så har vi gitt tips og triks om riktig perspektiv og utsnitt, viktigheten av å legge en god plan før fotografering, hvor utslagsgivende lys kan være for å få et godt bilde og hvor viktig det er å ha god kjennskap til dronen.

Vi håper du fikk med deg noe nyttig i dronesekken!

Skrevet av

Daniel Rolland Seljebø
Fotograf / Midt-Norge
Daniel@inbovi.no
919 95 870
Les mer om Daniel
​​