West Bollsta
Lundin Energy

Verdens kraftigste og største borerigg West Bollsta er på vei til Barentshavet. På oppdrag for Lundin Energy dokumentere vi siste del av reisen.

Sted

Nordsjøen

OppdragsgiverLundin Energy
OppdragstypeDroneopptak
Kamera/utstyrDrone: DJI Inspire 2 / Zenmuse X5s / Olympus M.Zuiko MFT 45mm
/ DJI MFT 15 F/1.7 Prime Lens

Fotografens refleksjoner


Med flybilletten i hånda og dronen allerede innsjekket, kom heldigvis svaret på koronatesten rett før avgang (negativ). Dagen før fikk vi forespørselen om å bli med Far Sigma ut på havet for å filme det som kanskje er verdens største borerigg, West Bollsta. Da var det bare å svinge seg rundt med en gang.

Med klarsignal fra oppdragsgiver, var det bare å dra på kontoret for å rigge klart utstyret. I utstyrsrommet sto det allerede to droneoperatører som klargjorde seg til produksjon for NRK. Heldigvis hadde vi gått til innkjøp av to droner for å helgardere oss.

Gjennomføringen

Etter en rolig flyreise, noe tørrprat med taxisjåføren Hildar inn til Rørvik og en båttur ut til Far Sigma, var jeg på plass. Etter noen dager med tilnærmet luksus om bord på Far Sigma, ringte vekkerklokken i god tid før soloppgang for å få det beste lyset. Det var fortsatt mørkt ute, men i horisonten skinte West Bollsta.

Alt i alt, er vi veldig fornøyd med opptakene og jobben som er gjort. Stor takk til mannskapet på Far Sigma for et fantastisk opphold til sjøs og Lundin Energy for tillitten.

// Daniel Seljebø

FS WB INBOV Ias 19
FS WB INBOV Ias 1

Sju søstre sett fra Far Sigma.

FS WB INBOV Ias 5
FS WB INBOV Ias 16

Plassering av dronen kan være viktig med tanke på bølger.

FS WB INBOV Ias 17

Visste du at?

Maritime droneoperasjoner

Ved maritime droneoperasjoner er det ideelt å benytte en båt som har Dynamisk posisjonering (DP) så den står helt i ro i forhold til havbunnen. Skulle man være så uheldig å miste kontakt med dronen, vil den etter en stund returnere til sin GPS-registrerte startposisjon, da er det en fordel om båten ikke har flyttet seg bort fra dette. Det kan også være en større utfordring å lande/lette på en båt som beveger på seg, selv om dette er minimalt. Som en ekstra sikkerhet har vi anskaffet dynamisk GPS-posisjonering på våre kontroller for å hele tiden oppdatere dronen med kontrollens GPS-posisjon så vi ikke mister dronen under en maritim droneoperasjon.

FS WB INBOV Ias 15

Far Sigma med West Bollsta i bakgrunnen.

FS WB INBOV Ias 20

West Bollsta under fart.

FS WB INBOV Ias 14

West Bollsta i horisonten før soloppgang.

FS WB INBOV Ias 12
FS WB INBOV Ias 29

Oppdrag fullført. Legger til kai i Tromsø.

Daniel Rolland Seljebø
Fotograf / Midt-Norge
Daniel@inbovi.no
919 95 870
Les mer om Daniel

Trenger du film eller droneopptak?

Her er noen andre arbeider vi har gjort som du kanskje finner interessant.

Inbovi følger gjeldende råd og informasjon fra Folkehelseinstituttet (FHI).

​​