Lundin Energy
West Bollsta

Verdens kraftigste og største borerigg West Bollsta er på vei til Barentshavet. På oppdrag for Lundin Energy dokumenterer vi siste del av reisen.

Sted

Nordsjøen

OppdragsgiverLundin Energy
OppdragstypeDroneopptak
Kamera/utstyrDrone: DJI Inspire 2 / Zenmuse X5s / Olympus M.Zuiko MFT 45mm
/ DJI MFT 15 F/1.7 Prime Lens

Fotografens refleksjoner


Med flybilletten i hånda og dronen innsjekket, kom heldigvis svaret på koronatesten rett før avgang (negativ). Dagen før fikk vi forespørselen om å bli med Far Sigma ut på havet for å filme det som kanskje er verdens største borerigg, West Bollsta. Da var det bare å svinge seg rundt med en gang.

Med klarsignal fra oppdragsgiver, dro vi på kontoret for å rigge klart utstyret. I utstyrsrommet sto det allerede to droneoperatører som klargjorde seg til produksjon for NRK. Heldigvis hadde vi gått til innkjøp av to droner for å helgardere oss.

Gjennomføringen

Etter en rolig flyreise, noe tørrprat med taxisjåføren Hildar inn til Rørvik og en båttur ut til Far Sigma, var vi på plass. Etter noen dager med tilnærmet luksus om bord på Far Sigma, sto vi opp i god tid før soloppgang, for å få det beste lyset. Det var fortsatt mørkt ute og i horisonten skinte West Bollsta.

Alt i alt, er vi veldig fornøyd med opptakene og jobben som er gjort. Stor takk til mannskapet på Far Sigma for et fantastisk opphold til sjøs og Lundin Energy for tilliten.

// Daniel Seljebø

FS WB INBOV Ias 19
FS WB INBOV Ias 1

Sju søstre sett fra Far Sigma.

FS WB INBOV Ias 5
FS WB INBOV Ias 16

Plassering av dronen kan være viktig med tanke på bølger.

FS WB INBOV Ias 17

Visste du at?

Maritime droneoperasjoner

Ved maritime droneoperasjoner er det ideelt å benytte en båt som har Dynamisk posisjonering (DP) så den står helt i ro i forhold til havbunnen. Skulle man være så uheldig å miste kontakt med dronen, vil den etter en stund returnere til sin GPS-registrerte startposisjon, da er det en fordel om båten ikke har flyttet seg bort fra dette. Det kan også være en større utfordring å lande/lette på en båt som beveger på seg, selv om dette er minimalt. Som en ekstra sikkerhet har vi anskaffet dynamisk GPS-posisjonering på våre kontrollere. For å kontinuerlig oppdatere dronen med kontrollens GPS-posisjon, slik at vi ikke mister dronen under en maritim droneoperasjon.

FS WB INBOV Ias 15

Far Sigma med West Bollsta i bakgrunnen.

FS WB INBOV Ias 20

West Bollsta under fart.

FS WB INBOV Ias 14

West Bollsta i horisonten før soloppgang.

FS WB INBOV Ias 12
DRS 6758 Edit
DRS 5753
DRS 6009
DRS 5570 HDR Edit
DRS 6419 Jonny Skarshaug
DRS 6235 Edit
DJI 0056 Edit
DRS 4701
DJI 0010 Edit
DRS 6573 HDR Edit
DRS 6960 HDR Edit
DJI 0917 HDR Edit Edit

Ramform Hyperion, på grunn av den rare utformingen har båten blitt omtalt som "verdens styggeste båt" flere ganger.

DJI 0932 HDR Edit
FS WB INBOV Ias 29

Oppdrag fullført. Legger til kai i Tromsø.

Daniel Rolland Seljebø
Fotograf / Midt-Norge
Daniel@inbovi.no
919 95 870
Les mer om Daniel

Trenger du film eller droneopptak?

​​